ענייני גזל

שאלה:

שלום הרב. אני ממשיך לתקן את עוונותי בגזל, למרות הבושה, ולכן אני שואל פה הרב:

1) מישהו ביקש ממני לקנות לו אוטו יד שנייה, הביא לי כסף במזומן וקניתי לו אוטו שמצא חן בעיניו וגם המחיר היה בסדר. את ההפרש, כאלף דולר, לקחתי לעצמי כשכר טירחה (אמרתי לו אז, שהמחיר היה קצת יותר גבוה).
האם זה בסדר (חוץ מהשקר כמובן)?
2) מישהו ביקש ממני לתקן אוטו (שעבר תאונה) ולמכור אותו. סיכמנו שאקבל תשלום בתמורה. בצעתי את שליחותי (שהיה כרוך בטרחה רבה למצוא קונה וכו' ולסדר רשיונות מסמכים של האוטו) הצעתי לבעל האוטו למכור אותו במחיר יותר נמוך (כ-250 דולר) והבעלים הסכימו, אבל בסוף מכרתי אותו במחיר יותר יקר והשארתי את ההפרש ($250) אצלי, בעל האוטו היה מבסוט.
בסוף קבלתי מהבעלים תשלום זעיר (לא סוכם סכום מראש), ביחס לכל הטרחה. האם עליי להחזיר את הכסף ($250)?
3) כשהייתי בן 8 גנבתי שעון מחבר, האם עליי להחזיר אותו?

*) כמה כסף להחזיר אם לא זוכרים את הסכום שנגנב?
**) מה הדין אם לא זוכרים למי צריך להחזיר את הגזלה או לא משיגים אותו בשום מקום ?

תודה מראש,
ד.ר.

תשובה:

שלום וברכה,

יש הבדל בין השאלה הראשונה לשנייה. בשאלה הראשונה, אם מקובל לשלם תשלום של תיווך על מכירת רכב מותר לך להבליע את תשלום התיווך ולקחת לעצמך את התיווך. אולם בשאלה השנייה שקיבלת דמי תיווך, והיה סוכם שישלמו לך תשלום של טרחה בנפרד, אסור לך לקחת את דמי התיווך, ואם לקחת עליך להחזיר.

גזל שעון בעודו קטן, אם השעון נמצא בידך יש להחזירו. אם השעון איננו, אין חובת תשלומים.

אם לא יודעים כמה להשיב, אם רוצה לצאת ידי שמים צריך להחזיר את הכמות שמסתמא גזל.

אם אינו יודע למי גזל, יעשה עם המעות צורכי רבים – כל דבר ציבורי, כגון בית כנסת, מקווה, מתנ"ס.

אשריך שאתה שב בתשובה!!!

בהצלחה רבה.

מקורות:

כתב מרן הרב אלישיב זצ"ל בקובץ תשובות (ח"א סימן רה) שנשאל אדם שטרח וקנה קבר עבור אדם מחו"ל, ואותו שליח טרח הרבה בדבר ורוצה דמי תיווך עבור קניית הקבר, ומתבייש לבקש מאותו ידיד מחו"ל תשלום של תיווך, האם יכול לכלול את התשלום של התיווך יחד עם התשלום של הקבר. והשיב מרן זצ"ל שאם מקובל לדרוש תשלום של תיווך בסוג עבודה שכזו, מותר לו לכלול את התשלום של דמי התיווך בתוך הוצאות של קניית הקבר, ואת החלק של דמי התיווך ייקח לעצמו, למרות שלא פירש זאת למשלח. ולכן מותר להבליע תשלום של תיווך במכירת הרכב.