מנחה אחרי צאת הכוכבים של הגאונים

שאלה:

שלום לכבוד הרב
שתי שאלות ברשות הרב:
האם אדם ששומר ר"ת בצאת ש"ק רשאי להתפלל מנחה עד צאה כ דר"ת?
2. התחיל בר"ח מנחה לפני השקיעה אך אמר יעלה ויבוא אחרי צאת הכוכבים( 13.5 דקות זמניות אחרי השקיעה), יש בעיה בדיעבד גם?
תודה רבה וחודש טוב

תשובה:

שלום וברכה

המנהג הרווח בעיקר בארץ ישראל, הוא שחוששים לשיטת רבינו תם רק לחומרא אבל לא לקולא, כלומר נמנעים מלעשות מלאכה במוצאי שבת עד זמן רבינו תם אבל לא מתפללים מנחה אחרי זמן הגאונים. יש בקהילות החסידים כאלו שמקילים בזה גם לגבי זמני התפילה, אבל נראה שעושים כך רק משום שהשתרש אצל החסידים באופן כללי שזמני התפילות לא מחייבים כמו שאר דינים הנוגעים לזמנים, אבל ודאי מי שאינו מקהילה שכך נוהגת, אינו רשאי להקל בזה בשום אופן, ואפילו דחוקה שעתו, יתנהג בזה ככל דיני תפילת תשלומין. אבל לא יתפלל מנחה אחרי צאת הכוכבים.