אתר אינטרנט הפועל בשבת

שאלה:

בס"ד
אני אברך בקהילה. פרופסור לפיזיקה בקהילה פנה אלי ושאל אותי מספר שאלות.
הוא מפעיל אתר המכיל שיעורים בפיזיקה.
כל סטודנט אשר משלם סכום כסף מסוים יכול להיכנס לאתר למשך שנתיים ולשמוע שיעורים שונים. האתר כיום פעיל בשבתות. רוב המשתמשים יהודים.
בכדי לבטל את רכישת השיעורים בימי שבת, הפרופסור צריך להיכנס לאתר ביום שישי ומוצאי שבת, לעבור שיעור שיעור ולבטל את אפשרות הכניסה לרכישת השיעורים. הוא טוען שזה הרבה טרחה בשבילו, לא היה לי נעים לשאול כמה זמן זה לוקח.
שאלתו היא כזו:
1. אם הוא לא מבטל את אפשרות הרכישה (בשוגג) וקנו באתר, האם מותר לו או אסור לו ליהנות מהתשלום?
2. האם הוא יכול שלא לבטל את כל אפשרויות הרכישה ביום שישי ושבת בשל הטרחה בכך, או שאסור לו?
3. שאלתי אותו האם הוא קיבל היתר לכך שהאתר יישאר פתוח בשבתות. הוא טען שלא, וזה היה ברור לו שזה מותר. כמו שנניח מותר להשכיר רכב ליסינג, אף שייתכן שישתמשו בו בשבתות, ולא צריך להתנות על כך. ואין זה דומה לבהמה ששם יש איסור של שביתת בהמתו.
לא עניתי, אך נראה לי שזה לא דומה, מכיוון שכאן ביכולתו למנוע זאת בכל רגע נתון, והפעלת האתר בשב ואל תעשה היא אשר מאפשרת את השימוש. מצד שני, די ברור שאם אנו מורים לו לאיסור בזה, כל העסק כמעט הלך לטמיון. גם אם לא משתמשים בדר"כ בשבתות, סטודנטים רוצים שתהיה להם האפשרות לכך, ולכן סביר להניח שלא ירכשו אם מוצב תנאי כזה. שאלתי היא האם יש חובה לסגור את האתר בשבתות (מצד שכר שבת או מסייע לידי עוברי עבירה), או שניתן להקל, ובייחוד כאן שיש הפסד גדול? ואם התשובה היא כן – מה לגבי כל הרכישות שנמכרו כבר, האם יש דרך לפעול כעת? הרי הם שכרו את האתר ל-365 ימים!
להערכתי אם אורה לו בסוף לאיסור בכך, רוב הסיכויים שיקשיב, אבל אשמח לדעת את רמת החומרה בכדי לשקול את הדברים.
נ.ב. לא נראה לי רלוונטי, אבל אוסיף, שהוא עובד עם חברת פייפיל, שהתשלום עובר דרכם אליו. התשלום שמשלם הרוכש מגיע אליהם, ומתעכב מספר ימים והם מעבירים בזמנים שנוח להם. היא להבנתי חברת עכו"ם.

תודה רבה!

תשובה:

נושא זה נדון פעמים רבות באתר, ראה למשל כאן תשובה שענינו בענין זה.

אני לגמרי לא חושב שאנשים לא ירכשו בגלל שזה סגור בשבת, אם הם צריכים את החומר הם יתגמשו עם ההגבלה הזו.

אין כאן בעיה של שכר שבת כי התשלום הוא כללי ובהבלעה עם ימי החול, אף אחד לא משלם רק על שבת.

שבועטוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכאורה גם לא צריך לעבור שיעור שיעור כל ערב שבת ומוצאי שבת. כדאי לבדוק אפשרות באתר שסוגר אוטומטית בע"ש (ניתן למצוא בגוגל אתר שומר שבת)