תשלומין לקריאת התורה במנחה בשני וחמישי

שאלה:

שלום
בהיעדר מפתח לארון הקודש בבית הכנסת אצלנו, נבצר מאיתנו לשמוע קריאת התורה ביום חמישי בשחרית. שתי שאלות: האחת, האם יש לקריאה תשלומין באותו היום במנחה אחה"צ. השניה, האם במנין המנחה צריכים להיות ששה שלא שמעו קריאת התורה בשחרית?

תשובה:

אם יש ששה שלא שמעו ניתן לקרוא במנחה.

מקורות:

קריאת התורה שבני וחמישי זמנה כל היום, אלא שלכתחילה תיקנו לקרותה בתפילת שחרית ויש לכך גם טעמים על פי סוד. בשו"ת גורן דוד או"ח סי' ה הובא שהחתם סופר ותלמידיו היו בדרך ולא יכלו לשמוע קריאת התורה, ולכשהגיעו בעת מנחה לעיר קראו בתורה. וכך נהג המהר"י אסאד כמובא בתשובותיו יהודה יעלה או"ח סי' נא, וע"ע תשובה מאהבה ח"א סי' כח, שו"ת מהרש"ג ח"ב סי' צב, שו"ת בצל החכמה ח"ד סי' יז, שבט הלוי ח"ד סי' טו, , ושו"ת יביע אומר ח"ד סי' יג.