בניית ציור על תמונות מאתרי תמונות באינטרנט

שאלה:

בס"ד

ברצוני לברר את הפן ההלכתי
של בניית ציור על תמונות מאתרי תמונות באינטרנט, כגון שאטרסטוק ודומיו (אתרים למעצבים גרפיים וכו')
וכן אתרים כמו JDN, ויקיפדיה

התמונות הנ"ל הם לעזר לבניית תנוחה או סצנה מסויימת
אותה אני מעתיקה באופן כללי מהתמונה (בסקיצה)

ולאחר מכן מוסיפה/משנה/מתקנת לפי הדרוש לסצנה המדוברת

להבנת העניין- ניסיתי לצרף לשאלה זו ציור כריכה+ תמונות של ההבעות שהעתקתי אבל אין כאן אפשרות למשלוח תמונות

השאלות הם כדלהלן.
א. חלק מהתמונות כגון מאתר שאטרסטוק הם תמונות הניתנות להורדה בתשלום וכאשר מורידים בתשלום הם מסירים את חתימתם מהתמונות ואפשר להשתמש הנ"ל משמש בעיקר לגרפיקאים ומעצבים וכדו' – לי אין צורך בתמונות ללא החתימות היות שבסוף אני מציירת את הכל ולא משתמשת בתמונה אלא רק כדי להעתיק את התנוחה או הבעה – בנוסף ייתכן כי חלק מהצלמים הם יהודיים.
האם מותר לי לעשות כן ללא תשלום?

ב. ישנם אתרים שבהם התמונות הם חינמיות אך מופיע שבשימוש נדרש לתת קרדיט ליוצר – גם כאן אין לי שימוש בתמונה עצמה אלא להעתיק תנוחה או הבעה – מה גם שבציורים איני יכולה לתת קרדיט למישהו אחר ובפרט כשמדובר בקומיקס וגם לא נהוג ולא ראיתי כדבר הזה אף פעם – גם כאן ייתכן שחלק מהצלמים יהודיים.
האם מותר לי לעשות שימוש ללא קרדיט?

ג. מאותם אתרים חינימיים יוצר לעיתים שאני כן לוקחת חלק יחסית קטן מתמונה ומשתמש בו כרקע לציור – גם כאן ייתכן שחלק מהצלמים יהודיים.
גם כאן השאלה כנ"ל?

ד. כמו"כ יוצא מידי פעם להשתמש לצורך ההעתקה של תנוחות מורכבות כגון כשרוצים לצייר טיש ופרנצ'עס וכדו' אני משתמשת גם בתמונות מאתרים כגון JDN לצורך העתקת תנוחות והבעות.
גם כאן האם מותר ללא רשות וקרדיט?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם מעתיקים את התמונה – אסור. אם התמונה רק להדמיה, אבל אם לא מעתיקים את התמונה כלל, אלא רק לצורך עזרה להדמיה, ולא ניתן להבחין בהעתקה של התמונה, הרי זה דבר חדש – ומותר.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה
    רציתי לשאול האם לפי זה גם בשאלה ג' מותר.
    [תוכן שאלה ג': מאותם אתרים חינימיים יוצא לעיתים שאני כן לוקחת חלק יחסית קטן מתמונה ומשתמש בו כרקע לציור – גם כאן ייתכן שחלק מהצלמים יהודיים.
    גם כאן השאלה כנ"ל]
    בתודה מראש