הלוואה לצורך קניית מוצרים בהיתר עסקה

שאלה:

האם מותר להלוות ולהרוויח בהיתר עסקה כדי שחברי יקנה מוצרים, כגון מצלמות, מחשבים וכדו', אין לו בהם רווחים בפועל, וגם אין לו בית או עסק. האם אפשר לומר שהוא יכול לעשות בהם רווחים, כגון לצלם אירועים וכד'?

תשובה:

שלום וברכה,

אם מטרת הקנייה של המצלמות או המחשבים כדי לעסוק בהם ולהביא רווחים, הרי זה נחשב השקעה ומועיל על כך היתר עסקה. אולם אם מטרת הקנייה לצורך פרטי ולא מקים עסק, א"כ אין כאן עסקה ולא מועיל היתר עסקה.

יש פוסקים שהקילו בדיעבד שאם ההלוואה לצרכים אישיים, אולם יש לו עסק אחר, יש לראות שכסף ההלוואה עבור העסק והכספים האחרים שיש לו איתם משתמש לצרכים האישיים. אבל אם אין לו עסק צדדי וגם לא מקים עסק בפועל לא מועיל היתר עסקה. והעובדה שיכול להקים בזה עסק לא מתיר.

בהצלחה.