הגעלת כלים – בבית שאינו מקפיד

שלום הרב יש לי שאלה האם בדיעבד בן אדם שבישל בפסח בסיר שלא הוגעל בפסח יהיה מותר לאכול ממנו ההורים שלי לא שומרים שבת כל כך ובשנה שעברה בקושיי שוכנעו להגעיל את הסירים בפסח במקום של הגעלה עירונית ועכשיו כשאין את זה הם לא מרשים לעשות הגעלה לסירים באופן ביתי כפי ששמעתי שאומרים שיש לגרום למים בסירים לגלוש הגעלה כלים קטנים אמי יכול לעשות עוד איך שהוא מבלי שיבחינו אבל סירים הם לא מרשים לעשות ושאלה האם עירוי מים חמים מקומקום לקערת פלסטיק שיש בה סכום מברזל נחשב כהגעלה?

תשובה:

שלום וברכה

מחמת הדוחק תוכל להקל בזה, בעיקר אם אתם ספרדים שלדעת השו"ע בדיעבד כלי שאינו בן יומו כלומר לא השתמשו בו לחמץ ב24 שעות האחרונות, אינו אוסר את המאכל.

בעזרת ה' לאט לאט הוריך יראו שאתה רציני ורוצי ורוצה לשמור את מצוות ה' כהלכה ויסכימו לבוא לקראתך.

חג שמח!

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה רבה הרב
    הרב שאלה
    אח שלי הקטן הוא קצת יותר מחמיר והוא רוצה בכל אופן להגעיל את הכלים שאני יעשה את ההגעלה ב3 בבוקר או בזמן שהם לא בבית
    הבעיה שהתהליך של לחמם את המים ולחכות שיפשירו ולשפוך אותם ועוד פעם להרתיח עוד סיר ואז להכשיר את הכלים שנבחרו יקח יותר מידי זמן וסביר להניח שיכלו לגבי זה ויעשו לי צרות על זה
    וחשוב לציין שהורי לא כל כך בריאים ולעשות את זה עכשיו לא יוסיף לשמחת החג שלהם
    האם במצב הזה עדיף לומר לו שיסתמך על הדיעבד הזה השנה כדי שלא יהיה לי בעיות איתם או שעדיף לנסות את מה שאמר כי בעיקרון אני מצידי להסתמך על זה

  2. אני בטוח שבשיחה נעימה עם ההורים, שתסביר שאתם לא מפקפקים בהבנה שלהם ובנקיון שלהם, אלא שחשוב לכם לעשות מה שההלכה היהודית אומרת, הם יבינו! יש שולחן ערוך ואתם בסך הכל רוצים לעשות מה שכתוב, כמו שרצה סבא ואבא שלו וסבא שלו, תדברו יפה וזה יעזור, אני בטוח. בהצלחה

  3. הרב ניסינו ואני ינסה בלי נדר אבל הם לא מרשים לגעת בגז בשביל זה
    אבל בהנחה שהם לא יסכימו עדיף לומר לאח הקטן שיסתמך על ההיתר הזה במקרה עכשיו כי יומיחם ניסינו לשכנע אותם ולא הולך

  4. בסדר תודה רבה הרב
    הרב שאלה לקח לנו לשכנע אותם שנה שעברה הרבה זמן לעשות הגעלה ואמא שלי ןושבת שמספיק לקחת מצקת עם מים חמים ולשפוך קצת בתוך הסיר וזה יחשב כהגעלה
    במקרה הזה שבכל אופן ידוע שזה לא יועיל עדעף לומר להם שלא יעשו את זה שזה מיותר או שלתת להם לעשות מה שהם חושבים שזה איכשהוא מועיל לסירים ונחשב כהגעלה שלא יחשבו ששכנענו אותם לשווא ששנה שעברה עשינו הגעלה והשנה הזאתי אנחנו אוכלים בלי וזה סתם מיותר שאנחנו אוכלים השנה בלי הגעלה
    ועוד שאלה הרב יש לחלודה שלא יורדת ידית של סכין או מזלג דין של חמץ אם שוטפים את זה בסבון?
    והאם עירוי מקומקום או מיחם מים לכלי פלסטיק עם הרבה סכום נחשב הגעלה?
    יש לנו הרבה סכינים עם ידית פלסטיק שבין הפלסטיקמלמתכת יש חלודה שלא יורדת

  5. לסיר אין כל משמעות בעירוי של המים החמים, לסכו"ם יש לזה משמעות. חלודה אינה חמץ. לגבי מה שכתבת היא חושבת שזה מספיק, יש להסביר שהלכות לא חושבים, זה ענין רציני שמבררים! אין רב בעולם ואני אומר את זה באחריות גמורה, שיגיד לה שדי לסיר בעירוי מים חמים… אפשר לומר לה שתתקשר ותשאל, הלכה זה משהו שקיבלנו מאלוקים ואין מקום לסברות והמצאות, בהסברה נכונה נעימה ועדינה היא תבין זאת.