מנין מרפסות

שאלה:

במינין מרפסות שהחזן רואה את כל העשרה.
מה עושים לגבי :
1. ברכת כוהנים (כשלא כל העשרה יכולים לראות את הכהן)
2. קדיש יתום (כשלא כל העשרה יכולים לראות אותו)
3. קריאת התורה : החזן הוא לבד במרפסת שלו. האם אפשר "להעלות" מישהו לקריאת התורה למרות שהוא לא רואה את כתב הספר תורה ? או פיתרון אחר…

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה שאלתך בנויה על כך שכולם צריכים לראות וזה לא נכון, די שמקצתם רואים אלו את אלו, כלומר כל קבוצה תראה חלק מהקבוצה השניה, אלא שבמקרה כזה שהם שלוש קבוצות, וקבוצה א' לא רואה בכלל את קבוצה ג', אלא ששניהם רואים את קבוצה ב' או חלק ממנה, החזן יהיה מקבוצה ב', כך מבואר במשנה ברורה סי' קצה ס"ק ט. כמובן אין לעלות לקריאת התורה אלא מי שנמצא עם הספר תורה, ואפשר שהבעל קורא יקרא הכל. משום מה לענין קריאת התורה יש שמפוסקי זמנינו שהחמירו שמותר לקרוא רק אם יש עשרה יחד, ולא סמכו על הצירוף שיש בזה לענין מנין, כך ראיתי מהגר"צ ובר והגר"ש רוזנברג, ולא מצאתי לעת עתה מקור לחילוק זה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אם אני טועה אשמח שהרב יתקן אותי ,לפי הידוע לי יש לשים לב שהחזן ממתין בין ברכה לברכה בחזרת הש"ץ ובין חלק לחלק בקדיש עד שעונים אמן ורק לאחר מכן ימשיך לברכה הבאה , כך ההלכה בכל השנה , ואם החזן לא מקפיד על כך יש בעיה לענות אמן אם כבר המשיך לברכה הבאה .ויתכן שיש להקפיד על כך יותר עכשיו כשהמנין גם כך לא טוב לפי כל הדעות,

  2. שלום רב,
    אני מסביר יותר את השאלות.
    1. הכהן נמצא בקבוצה ג" והקבוצה א' לא רואה אותו (כלומר אין תשעה רואים אותו), האם זה בסדר ?
    2. וכן לקדיש.
    3. לגבי ספר תורה, הוא נמצא בקבוצה ב" עם החזן, אבל החזן הוא לבד. איך עושים ?

    תודה רבה