האבות ידעו את התורה / גן עדן של אדם הראשון

שאלה:

לא יודעת אם השאלה שלי זה לא ממש לענין סתם שטויות אבל אם יעקב אבינו למד את התורה אצל עבר איך הוא לא הגיע לפרשת וישב ולמד על מכירת יוסף וגם איך הנחש הגיע לגן-עדן לפתות את חוה? איזה גן עדן זה אם יש שם נחשים?

תשובה:

שלום וברכה השאלה שלך נכונה מאוד ולא שגויה, בעצם על כל התורה עצמה דנו בגמרא כיצד היא נמסרה בסיני הרי חלק מהמאורעות קרו אחר כך… ויש בזה מחלוקת בגמרא אם התורה חתומה ניתנה, כלומר מה שעוד לא היה ניתן חתום בצורה שלא ניתנת להבנה עד שהמאורע התרחש בפועל [ומה שלמדו וידעו אלו ההלכות בלבד, ולא את המאורעות] או מגילות מגילות ניתנה, כלומר המאורעות אכן ניתנו כל פעם בהגיע זמנן, ולא מתחילה. כך מן הסתם גם לגבי האבות, הם ידעו את כל המצוות והאיסורים אפילו דרבנן, כמובא במדרש, אבל את המאורעות שעוד לא קרו הם לא ידעו. הנושא של גן עדן של אדם הראשון ודאי היה שונה מגן עדן של הנשמות לאחר מיתתם, כאן הכוונה לגן עדן התחתון המקום בו אמור היה האדם לחיות עם גופו את החיים הרוחניים המרוממים של חיי העולם הזה, לא מדובר במקום לנשמות אחר צאתן מן העולם, ושם אמנם לא היה כל נזק [במובן של נחש שמכיש, שזה היה אחד מהעונשים של החטא] אלא היה נחש במובן של יצר הרע, וגם זה היה שונה לגמרי מיצר הרע שלנו, כדברי הרמב"ם הידועים שבגן אדם זה היה בבחינת אמת ושקר, כלומר הרע היה מציאות שאינה קיימת והאדם היה כולו רק טוב, והיום יש מציאות של טוב ורע, והרע מעורב בטוב. ויש הרבה להאריך בזה. שבת שלום ומבורך.