קופות צדקה שונות שהתערבבו

שאלה:

שלום, מי שיש לו שתי קופות של צדקה לעניי אר"י בביתו, ובטעות הוציא בנו את כל הכסף הנמצא בהם ואינו יודע כמה היה בכל קופה ונתערבו זו בזו, מה עליו לעשות תודה רבה

תשובה:

שלום רב

כסף המונח בקופת צדקה שייך לבעלי הקופות. משנפלו הקופות והתערבו המטבעות, לא ניתן לדעת כמה היה בכל קופה. וכל הכסף המונח לפנינו הוא בספק אם הוא שייך לקופה זו או לקופה האחרת. כלומר לבעלים זה או לשני. לכן כשיש ממון המוטל בספק ואין חזקה לאחד יותר מהשני הדין הוא כך: באופן שהם מוחזקים: יחלוקו. ואם אינם מוחזקים: כל דאלים גבר. כפי שמבואר בתוס’ בב”מ ב,א ד”ה יחלוקו. וכאן הרי אינם מוחזקים. אלא שהשומר הוא עצמו מחזיק עבורם את הקופות ואת המטבעות. ומבואר שם בתוס’ (בתירוצם על הקושיא ממנה שלישי) שהשומר נחשב למחזיק עבורם, ולכן הדין הוא יחלוקו.

ומשום כך, כפי שהדין הוא יחלוקו, למרות שיתכן שבקופה אחת היה יותר מטבעות, לא ניתן להוציא מבעל הקופה השניה ולהיפך, בגלל שהמוציא מחבירו עליו הראיה. כך גם המפיל עצמו לא ניתן לחייב אותו, שהרי המוציא מחבירו עליו הראיה, ולכל קופה הוא יכול לומר תוכיח שיש לך נזק. ולכן אפילו אם הוא הפיל את הקופות בפשיעה לא ניתן לחייב אותו.