הדלת נר חנוכה ברחוב

שאלה:

שלום כבוד הרב. בבית הכנסת שלנו יש נוהג. לאחר הדלקת נרות חנוכה בבית הכנסת –בברכה כמובן- בין מנחה לערבית. יוצאים המתפללים לחצר בית הכנסת בסמוך לרחוב ראשי וסואן. מדליקים חנוכיה גדולה מאד (של אש ממש), בברכה, כולל שהחינו בלילה ראשון. יש לציין שזה גם מול בניני מגורים, כך שיש פרסום הנס גם להם. האם אנו נוהגים כדין, או שיש בזה חשש ברכה לבטלה? בברכת התורה. אליהו ברזני.

תשובה:

אין כל היתר לעשות זאת, וזו ברכה לבטלה ממש.

מקורות:

המצוה היא לפרסם את הנס דוקא מהבית החוצה, ומי שמעמיק בתוכנו הפנימי של חג החנוכה אף מבין זאת היטב, כנגד גזירת היונים כתבו לכם על קרן השור אין לנו חלק באלוקי ישראל, אנחנו מצהירים בכל בית יהודי, שכאן גרים יהודים שהם בנים אהובים לבורא עולם היודעים להכיר בניסיו. וזהו הביאור בהידור להדליק כנגד אנשי הבית, לאמור, כל בני הבית כאן נאמנים לה’ אלוקי ישראל.

בנוסף לכך יש דין הדלקה בבית הכנסת שהוא מנהג, וטעמו כי בית הכנסת הוא כעין בית המקדש ועוד טעמים, אבל לא ברחוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. זה לשון הפסקי תשובות (סימן תרעא): "ויש אומרים שבעצרות עם גדולות במקומות שמן הסתם נמצאים שם יהודים אשר לא הדליקו ולא שמעו הדלקת נר חנוכה מותר להדליק בברכה, ובפרט אם הוא ברחובה של עיר שאין לך פירסום הנס גדול מזה", וציין שם שהוא משו"ת אז נדברו, ע"ש.