קנס עבור איחור בתשלום – ריבית

שאלה:

שלום. רציתי לשאול שאלה לגביי ריבית. לי יש חבר שאני נותן לו שירותים בתשלום. בד"כ לוקח לו הרבה זמן עד שהוא משלם לי עליהם ואני ממש צריך "לרדוף" אחריו כדי שישלם לי. חשבתי שאולי אפשר להציב לו תנאי לפני הפעם הבאה שאתן לו שירות, שבמידה והוא לא משלם לי לאחר כל מספר ימים או שבוע החוב יגדל באחוז מסויים. שאלתי היא האם מדובר על ריבית? שהרי מדובר בחוב אבל מצד שני לא מדובר בחוב שנובע מהלאוואה ולכן אין פה איסור של 'הלוואה בריבית'? תודה צביקה.

תשובה:

שלום וברכה,

מהתורה אסור ריבית רק בהלוואה, אבל בעסק של משא ומתן, או שכירות פועלים, אין איסור ריבית. אמנם חכמים גזרו על הריבית גם בחובות שלא מחמת הלוואה. ולכן כל סוג של חוב שייך בו איסור ריבית. ולכן אם מתנה שעל איחור בתשלום יצטרך להוסיף, אסור מדרבנן.

ניתן לערוך היתר עסקה בין השניים, ואז מותר לקנוס עבור איחור, ובלבד שהקנס יהיה באחוזי ריבית שיש סיכוי לקבלם בעסקאות. דהיינו שאם בעסקאות בשוק מקבלים כ10% ריבית לשנה, יכול לקנוס את חברו ב10% לשנה עבור איחור בתשלום. אבל ההיתר עסקה לא מתיר לגבות קנס שיותר מרווחים שנותנים על עסקאות בשוק.

בהצלחה.