שיפוץ בית על ידי קבלן גוי בשבת

שאלה:

אני עושה שיפוצים בביתי בחו"ל. הקבלן הוא גוי ועושה עבודות כפי ראות עיניו, כולל בשבת. האם מותר לי להזמין בעצמי באינטרנט חומרי בניין אם לפי לוח הזמנים של ההובלות הם אמורים להגיע לאתר בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

אסור ודאי לעשות זאת משום מראית העין, ולא רק ההובלות בעיה אלא עצם השיפוץ בשבת אסור. כלומר, אף שהוא קבלן ולא שכיר יום, ויכול היה לעשות זאת לפני שבת או לאחריה, והוא זה שבחר לעשות זאת בשבת, אסור לעשות כך אפילו שהוא גוי, משום ששמו של הישראל ידוע על הבנין, וזה נראה כאילו שכרתם אותו לעשות זאת בשבת דוקא. יש שהחמירו אפילו בדיעבד להשתמש בבית במקרה כזה, אולם למעשה להלכה אין איסור בדיעבד להשתמש, כיון שכל האיסור הוא רק משום מראית העין.

מקורות:

ראה שו”ע או”ח סי’ רמד סעי’ א-ג, וראה משנה ברורה שם ס”ק כ שלמעשה בקבלנות התירו בדיעבד להשתמש כרבינו תם, ולא צריך למכור את הבית.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מה במקרה שהיהודי קנה דירה ועדיין לא גר בה? ובפרט בבניין שרק נבנה וכל הדירות עוברות שיפוץ ועדיין לא גרים בו. מדובר על חוץ לארץ, מקום שבו דירות בבניין חדש נמכרות ללא שיפוץ פנימי.

  2. אם זה בבעלות היהודי, הרי שזה כבר בבעלותו… השאלה האם הבעלות עוברת לפני השיפוץ, אינני מכיר את המנהג אצלכם.