המשך שאלה בענין היתר עסקה עם חברת ממיון

שאלה:

שאלה ששלחתי אליכם: אני עובדת עם הו”ק של חברת משגב, שאין להם היתר עסקה. האם כל עוד אני לא עושה עסקאות בתשלומים אני יכולה להמשיך לעבוד עמם? תשובה שקיבלתי אצלכם: חברה שגובה הו”ק ומעבירה לבעל העסק, וגובים שכר טרחה, אין איסור ריבית. וגם אם משלמים בתשלומים, מותר לעבוד עם חברת הגבייה כל עוד אין כאן הלוואה. המשך השאלה לאור התשובה: האם הכוונה בהלוואה היא שהחברה משלמת לי את כל הסכום בבת אחת וגובה מההורים את הסכום בחלקים, או שזה נקרא עדיין תשלומים ולא הלוואה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם חברת משגב משלמים מראש וגובים תשלומים מהו"ק מהלקוחות נחשב שהם מלווים לך את הכסף, והפירעון נעשה באמצעות ההו"ק. ואם החברה משלמים לך פחות ממה שגובים באמצעות ההו"ק – למשל אם גובים בהו"ק 1,000, ולך נותנים 950, נחשב הלוואה בריבית.

אמנם אם ההפרש העמלה שגובים לא עבור המתנת המעות אלא עבור הטרחה – אין איסור. יש לבחון זאת בצורה כזו: במקרה שלא ישלמו מראש, אלא ישלמו אחרי שייגבו את ההו"ק האם גם בזה ייגבו אותו סכום של דמי ניהול וטרחה – מוכח שאין הגביה בגלל ריבית – ומותר. אך אם במקרה כזה ייגבו עמלה פחותה – אסור.

בהצלחה.