יצא בטעות עם חפץ במקום שאין עירוב

שאלה:

שלום אדם שהלך בשבת ולפתע אמרו לו שאין עירוב מותר לו לחזור הבית? 2 במקום שאין עירוב מותר לו להרים את הילד שהולך לבד

תשובה:

שלום וברכה

אכן, אדם שיצא מביתו עם חפץ בכיס ופתאום מתברר שאין עירוב, או שפתאום נודע לו שיש לו חפץ בכיס, לא יעמוד במקומו, כיון שהעמידה נחשבת הנחה ברשות הרבים – או בכרמלית, אלא יניחו על מקום פטור [עמוד גבוה יותר מג' טפחים שאין בשטחו ארבע טפחים, או בור כזה] ויעשה זאת תוך כדי הליכה. ואם אין שם מקום פטור [נדיר]יחזור למקום ממנו יצא, אם אינו יכול לחזור, יניח על מקום הנחשב אף הוא רשות היחיד, אף שאינה אותה רשות שיצא ממנה, ולא יניח ברשות הרבים או כרמלית, ואם כבר נעמד וזו נחשבת הנחה, אין עצה ועליו לשמוט מיד את החפץ קודם שיפסע שוב. ואם החפץ יקר, הוא רשאי לשבת שם עד מוצאי שבת לשמור עליו, ואם יש בזה טורח רב, התירו חכמים לטלטלו משם על ידי גוי, שמתוך שאדם בהול על ממונו חששו שמא יטלטלו באיסור, ולכן התירו טלטול על ידי גוי.

מקורות:

ראה דגול מרבבה סי' רסו על המג"א ס"ק י, על פי הגמרא בשבת קנג ע"ב, וע"ע שמירת שבת כהלכתה פרק יח סעי' נב שהתיר בשעת הדחק גם לשמוט את החפץ ברשות הרבים בשינוי, אולם ראה ארחות שבת פרק כחסעי' עא ובהערה קיג שעדיף לחזור לרה"י, וע"ע שם פרק לב סעי' א לגבי חפץ יקר, על סוגיות הגמרא בפרק מי שהחשיך.