לתרומות לחץ כאן

ברכה על "לחמית" / שיעור קביעות סעודה

שאלה:

בס"ד שלום וברכה 1. מה מברכים על "לחמית" מחיטה של אוסם (בד"כ במוצרים כאלה מתחת לסמל של הבד"צ כתוב ב.מזונות, כאן לא כתוב כלום)? 2. אם "לחמית" זה מזונות, אז עד איזה כמות זה מזונות ומאיזה כמות זה כבר נחשב לסעודה וצריך ליטול ידיים בשביל זה? 3. אם אוכלים את זה עם גבינה או תוספת אחרת, האם זה מצטרף לשיעור, או שלמדוד רק את כמות הלחמית? [על האריזה כתוב ש-3 יחידות זה 29 גרם] בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

1. הברכה היא מזונות.

2. לגבי שיעור קביעות סעודה נחלקו הפוסקים מהו השיעור – יש אומרים שהשיעור הוא 200 -230 גרם ויש אומרים שהשיעור הנ”ל הוא דוקא אם שבע מאכילה זו אבל אם אינו שבע מאכילה כזו אינו נחשב קביעות סעודה, אמנם אם אכל שיעור של 345 גרם לכל הדעות זה נחשב לקביעות סעודה, ויש אומרים שהשיעור הוא כפי שרגילים לאכול בסעודה שלמה.

יש לציין שמנהג האשכנזים לשער תמיד את השיעורים הנ”ל בשיעור של נפח, כלומר נפח של 200 – 230 סמ”ק ולשיטת החזון איש קרוב ל400 סמ"ק.

ולכן ירא שמים ראוי לו להחמיר ולא ליכנס לספק ברכות, ולכן לא יאכל יותר משיעור 200 – 230 גרם, אבל מי שאינו שבע משיעור זה ואוכל פחות משיעור של 345 גרם ומברך בורא מיני מזונות, יש לו על מי לסמוך.

לגבי צירוף מאכלים אחרים לשיעור, ידועה דעת המגן אברהם שמאכלים אחרים מצטרפים לשיעור, אבל המנהג בזה כפי שהורה הגרי"ש אלישיב שרק בשיעור הנ"ל מצרפים שאר מאכלים [ונפקא מינה למנהג בני אשכנז שהשיעור הוא דוקא במה שרגילים לאכול בארוחה שלמה, שלענין זה גם שאר מאכלים מצטרפים, אבל בפחות מ200 סמ"ק של המזונות עצמו  – אין צירוף].

ראה בכל הנ”ל שו”ע סי’ קסח סעי’ ו ומשנה ברורה שם.

שבת שלום ומבורך.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל