שאלות בברכות הנהנין

שאלה:

יש לי מספר ש/אלות, אשמח מאוד עם תוכלו לענות לי עליהם:
1. באכל סתם, ההלכה היא כי צריך לברך שוב עם יביאו לו אוכל במקרה שהאוכל שלפניו נגמר אם אין הם מאותו המין, מה הכוונה אין הם מאותו המין? האם מדובר דווקא באוכלין ומשקין או גם בשני מיני אוכלין ושני סוגי משקין?
2. מהו סדר הקדימה באין ברכותיהן שוות. האם שלם קודם להכול?
3. האם דינה של ברכת על המחיה דומה בהלכותיה לברכת המזון. מבחינת שינוי המקום והצורך לשבת תוך כדי? והאם ברכת על העץ דומה בעניין זה לברכת מעין שלוש.
4. כשאוכלים מרק בלי סעודה, האם צריך לברך קודם על השקדי מרק מזונות ולאחר מכן על המרק שהכול?
5. האם מיץ ענבים שווה ליין מבחינת כך שפוטר שאר סוגי משקין.
6. האם 'שומר' סעודה חייב לאכול גם הוא, או מספיק שיהיה במקום בזמן שהאדם שאכל עזב.
7. האם ברכת המזון פוטרת ברכת על המחיה?
8. מתי נדרש לתקן את כוס הקידוש, ברכת המזון והבדלה.
9. והאם ברכת הטוב והמטיב על יין נהוגה בימינו. ואם כן, מה היא כוללת, האם מדובר בכל נוסח ברכת המזון או שצריך לומר רק את ברכת הטוב והמטיב לבדה?
תודה גדולה.

תשובה:

שלום וברכה

מחמת ריבוי השאלות נענה בקצרה.

  1. גם שני מיני מאכל שונים, הנושא הוא היסח הדעת.
  2. לא. יש את הנושא של מג"ע א"ש, וכן שבעת המינים קודם למעלת השלם, ראה משנה ברורה קסח טו.
  3. בענין זה נחלקו הדעות בסי' קעח סעי' ה, וראה שם הכרעת הגר"א להחמיר במזונות ולהקל בדיעבד בשבעת המינים.
  4. כשאוכלים מעט שקדי מרק רק כתבלין לא חייבים לברך עליהם, כשאןוכלים הרבה מהם כעיקר מאכל מברכים רק מזונות ובכל מקרה של ספק עדיף לברך בנפרד לפני העירבוב ביניהם.
  5. כן.
  6. כוונתך לנושא של הניח מקצת חברים, זה רק כשהןם אוכלים.
  7. לא. ראה הפרטים בשו"ע סי' רח יז.
  8. אין לקדש על כוס ששתו ממנה בלא שמוסיפים עוד יין.
  9. ברכת הטוב והמטיב על יין היא רק בנוסח הבא: ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם הטוב והמטיב. אין לזה קשר עם הנוסח שבברכת המזון. היא ודאי נוהגת בזמנינו אבל יש בה הרבה כללים וצריך להיות בקי בהם: רק כששותים כמה אנשים יחד, וכל אחד שותה משתי היינות רביעית, והיין השני טוב מהראשון, ולא היה לפניהם על השולחן, ונשאר עדיין מהיין הראשון.