טוסט בשרי על צלחת חרסינה חלבית

שאלה:

אכלו טוסט בשרי על צלחת חרסינה חלבית, האם צריך להכשירה ובאיזה דרך?

תשובה:

שלום וברכה

זו בעיה, להכשיר צלחת כזו לא ניתן, כיון שהיא חרס שאין לו תקנה. יש צד להקל, ראה בס’ דרכי הלכה פרק כד להרב שמרלר שמאריך להוכיח מדברי הנודע ביהודה ועוד אחרונים, שבורקס או בלינצ’עס למשל אינם נחשבים כחלב עצמו אלא כדבר הבלוע בחלב, וכן גם כזה טוסט הוא רק בלוע בבשר, ואם כן בצלחת זה כבר נ"ט בר נ"ט, וכן יתכן שאינו מבליע כלל כי אם הבשר יבש הוא מבליע רק בכדי נטילה סביבותיו ולא עד סוף עובי הפרוסה. בשעת הדחק אם מדובר בכלי יקר ניתן להקל על סמך סברא זו, ולהגעיל שלוש פעמים [בצירוף שיטת העיטור שהגעלה שלוש פעמים מועילה גם בכלי חרס] אבל בכלי של כמה שקלים לא הייתי נכנס לחששות וספקות כאלו, אולי בכל זאת נגע בשר ממש או שומן וכו'.