הנאה מחשמל שהופעל באיסור בשבת

שאלה:

שלום לרבנים רציתי לדעת מה הדין בשבת היה נפילת חשמל יהודיה חילוניה הדליקה בכונה השאלה מה דין המאכלים במקרר שבלי היהודיה הנל האוכלים היו נפסדים וכן מה עם המים במיחם וכן התבשילים שהיו על הפלאטה? תודה רבה אשמח למקור

תשובה:

שלום וברכה

ככלל, מניעת נזק כמו במקרר שלא יתקלקל המאכלים, אינה נחשבת הנאה, אבל הנאה פעילה אסורה. כך גם לגבי הפלטה, אם אין שבח בתבשיל רק שמירה על החום אין איסור, אבל אם יש שבח בתבשיל, כמו בחמין, זה אסור.

אולם חשוב מאוד לדעת! אף שאין איסור להשתמש במוצרים שנשמרו במקרר, אסור להשתמש במקרר הזה, כלומר אסור להכניס לתוכו עכשיו מאכלים כדי שלא ינזקו, כי כל שימוש פעיל הוא כבר הנאה. כן הורה הגרש"ז אויערבך.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רנז סעי' א, וע"ע חזון איש סי' לז ס"ק נז בגדר השבח האסור.