לשון הרע בקבוצת וואצאפ

שאלה:

בס״ד
שלום רב,
אני חברה בקבוצת וואטס אפ של נשות קהילה מסויימת. אחת הנשים החברות בקבוצה התגרשה לפני זמן מה והגרוש מפיץ עליה הרבה לשון הרע.
שבוע שעבר, הוא ביקש מאחת מנשות הקבוצה שתעביר הודעה בשמו שהוא מקיים מסיבת יום הולדת לבנות שלו. האם הגרושה הגיבה בקבוצה ואמרה שיום ההולדת מבוטל. בתגובה לכך כתבה לה השליחה שכרגע הוא ביקש. ממנה להעביר את זה, והגרושה המשיכה לטעון שזה מבוטל. בתגובה לכך העבירה ה״שליחה״ הודעה בשמו לקבוצה שלנו. הנה ההודעה:

נודע לי על כך שצפות הטעיות בהקשר לפרטים של היום הולדת של הבנות היקרות שלי לאה והודיה…

כמו ברוב סיפורי הגירושים גם פה, לצערי, אמא של הבנות מעמידה בפני מכשולים…ומנסה להטעות את האורחים!

היום הולדת שלהן תיערך מחר בשעה 5 בערב!!!

אני מבקש לידע את כל ההורים שגם אם הם שומעים על שמועות כל שהן (מהאמא) שהאירוע בוטל- לדעת שזה לא!

מצטער מראש על הליכלוך הזה…
שרדנו את המן הרשע,
את פרעה,
את היטלר…
גם את זה נעבור! ?
שבוע טוב!

אף אחת בקבוצה לא הגיבה, ואני הרגשתי שיש צורך למחות, והנה התגובה ששלחתי בקבוצה:

בנות, שבוע טוב.
ראיתי את ההודעות האחרונות כאן ונראה לי שצריך לחדד פה נקודה חשובה שקשורה ללשון הרע,
ברשותך שולמית( השליחה של הבעל)
אם רוצים להעביר ידיעה כלשהי כגון הודעה על יום הולדת, כטובה למישהו זה מובן,
אבל אם מישהו מבקש להעביר הודעת טקסט שמתחילתה ועד סופה מלאה לשון הרע, לא כדאי להיות שליחים של הודעה כזאת.
בנוסף, בתור חברה בקבוצה אני מרגישה שזה מכשיל אותי בקבלת לשון הרע. וזה לא פייר.

ההודעה שהוא ביקש להעביר היא לשון הרע נטו!
וסליחה אבל לא שייך בכלל שהוא יבקש להעביר לשון הרע שכזה לבנות הקבוצה( ולא משנה אפילו אם הוא יהיה הצד הצודק).
כי זה מכניס אותנו לעניין לא לנו.
וכמו שאסור להתערב בשלום- בית בין בני זוג, אסור להתערב בגירושין!!!

הקבוצה הזאת נקראת אהבת חינם ואם נשתף פעולה בדברים כאלה זאת תהיה ״שנאת חינם״.
למה לנו להיות שליחים של היצר הרע שרוצה להסית אותנו להשתתף בדברים כאלה ולהפסיד את הזכויות שלנו.
בואו נישמר מדברים כאלה, נשמור על נפשינו ועל נפשות בני ביתנו ונתרחק ממחלוקות. ( אסתר, אני מבינה שנקלעת לזה על כורחך).

שנזכה לשמור פינו ולשוננו!

השליחה שלחה הודעת התנצלות בקבוצה, וכן טרחה לשלוח לי הודעה פרטית שהיא מבינה שטעתה אבל פגועה מכך שלא הערתי לה בפרטי. ו שבנות הקבוצה שולחות לה הודעות פרטיות לגבי זה ושאני שמתי אותה בעיניהן כגורמת לשנאת חינם.

שאלתי היא האם מותר היה לי למחות בקבוצה או שהייתי צריכה למחות בפרטי.
ההרגשה שלי הייתה שאני חייבת למחות על דבר כזה ודווקא לפני כולן, מאחר שהיא שלחה הודעה שכזאת לכולן

אני מבקשת לדעת אם טעיתי.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

לעניות דעתי לא טעית, משום שגם אם היית שולחת לה באופן פרטי והיא היתה מודה בטעותה, כיצד ידעו כולן שהכל השמצות זולות?! כאשר השמצות כאלה מגיעות לכולן, חובה לשלוח הודעה כפי ששלחת א. כדי שידעו כולן שלעולם לא שייך לדעת עם מי הצדק, וזה גם לא מתפקידנו להעמיד חוקרים לברר עם מי הצדק. ואגב, אני כמובן לא מכיר את בני הזוג… אבל נוסח כזה של הודעה שהוא ביקש להעביר לכל החברות של רעייתו, מוכיחה שלפחות גם הוא לא טלית שכולו תכלת.. ב. אפילו אם הצדק עם הבעל, מה זה נוגע לגבי שאר בנות הקבוצה, מדוע הם זקוקים לדעת על אופי המריבות בין איש לאשתו?! ג. כדי שלהבא אנשים יזהרו יותר כאשר הם שולחים הודעה המנוסחת ברמה כה ירודה.

אבל מאחר שהיא פגועה ומודה בטעותה, אני סבור שכדאי לשלוח הודעת הבהרה נוספת שאין כוונתך לפגוע, ואת מבינה שהיא נקלעה למצב הזה שלא מרצונה, ובכך בהמשך ודאי ישמר אהבת החינם בין כל חברות הקבוצה.