שינוי יעוד כספי צדקה שניתנו למטרה מסוימת

שאלה:

אם בתור גרעין החלטנו לעשות בת מצווה לילדה חסרת אמצעים ומצאנו ילדה ואספנו כסף לבת מצווה ובסופו של דבר הילדה ביטלה לנו ברגע האחרון, שבוע לפני. אם לא נמצא ילדה אחרת מותר להשתמש בכסף הזה לפרויקטים אחרים של הגרעין?(כמובן שהכל לתרומה)

תשובה:

שלום וברכה

נראה שכיון שהתורמים לא התכוונו לתרום לה בתור עניה, אלא רק רצו לעשות לה שמחת בת מצוה והיא מסרבת, ניתן לעשות בכסף צדקה אחרת של הגרעין.

מקורות:

בשו”ע יו”ד רנג סעי’ ז’ כתב: “מעות שגבו לפדיון שבוי, ומת קודם שנפדה, יש מי שאומר שהם של יורשיו ויש מי שאומר שלא זכו בהם יורשיו, ולזה הדעת נוטה בזמן הזה, דאמדינן דעתייהו שלא התנדבו על דעת כך”. כלומר, אפילו אם כבר נגבו הכספים הללו הם ניתנו רק על דעת העני ולא על דעת יורשיו. ונראה שכאן גם הדעה הראשונה מודה בזה, שכן שם מדובר שנתנו לעני מסויים אלא שלא הספיקו לממש את המטרה, כאן התרומה היא לאירגון, ולא כסף שניתן לבת עצמה, והתכלית היא גם לא רק לאותה בת, אלא גם בעיקר ליצור פעילות יפה של האירגון, ולכן נראה שלדעת הכל ניתן לשנות את יעוד הכסף. כמובן שאם יש אפשרות לבת מצוה אחרת זה עדיף מצדקה שונה לגמרי, אבל רק אם זה מתאפשר בקלות.