ריבית בתשלומים

שאלה:

שלום כבוד הרב,

קניתי משהו בתשלומים, ותוך כדי שאני משלם אני רואה שהוסיפו ריבית עקב תשלומיי הרבים יותר מן המקובל. (12 תשלומים למשהו שעולה 2200 ש"ח).
ורק אח"כ חשבתי על כך שאולי יש פה איסור ריבית.
אז רציתי לשאול את כבוד הרב, האם זו ריבית. ואם אכן זו ריבית מתי תקנתי.
(עוד לא סיימתי את תשלומיי)
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

ריבית עבור תשלומים נחשב לריבית, אמנם אינו ריבית דאורייתא אל דרבנן, כיון שנעשה כתוצאה ממכירה ולא הגיעה מתוצאה של הלוואה. ובריבית דרבנן שכבר נעשתה, נחלקו הפוסקים האם חייב המלווה להחזיר כדי לצאת ידי שמים.

היה טוב אם תוכל לשלם עכשיו את כל התשלום במזומן ולהנצל מהריבית בהמשך. אך אם המוכר לא יסכים אין מה לעשות. אם יש למוכר היתר עיסקה, אתה יכול לסמוך על כך, ואינך חייב לשלם במזומן עכשיו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קסד סעיף ב. ופת"ש שם.