מדוע הבכורות מתענים בערב פסח

שאלה:

שלום רב למה מתענים בתענית בכורות אם זה שמחה והודיה על שהציל בכורות למה לא לעשות סעודת הודיה צום??? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

כמה טעמים נאמרו בתענית זו, יש מפרשים שהתענית היא זכר הנס שנעשה בזמן מכת בכורות שבה נהרגו בכורי מצרים ולבכורי ישראל לא ארע דבר.

אלא שיש שהקשו כדבריך, שאם טעם זה נכון היה עליהם לקבוע יום שמחה זכר להצלתם. וכן, מדוע רק הבכורים מתענים, הרי כל צאצאיהם שנולדו מהם צריכים להתענות שהרי אילו מתו אלו לא היו אלו. ולכן פירשו שעד חטא העגל היו הבכורים משמשים בכהונה, ומאחר שחטאו בעגל ניטלה מהם העבודה ועברה לשבט הכהונה, ועל כן הבכורים צריכים להתענות ולשוב בתשובה. והטעם שקבעו תענית בערב פסח, פני שאז ניכר ביותר חטא הבכורות שהרי ביום זה מגיעים רוב ישראל לשחוט פסחיהם ומצויים שם קרבנות רבים וניכר חטאם ביותר.