אל יבזבז יותר מחומש

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
שמעתי שאומרים שאסור לתת יותר מחומש [כסף לצדקה]
במקרה שאדם מחזיק ברשימה כמה כסף הוא מחוייב במעשר וכמה כספי צדקה נתן מותר לו לחשב כמה הוא נתן בסך הכל במקרה שהוא לא יודע אם הוא עבר את החומש?

ובמקרה שלאדם יש איזור או ארנק יש בעיה לספור כמה כסף יש עליו בהקשר למה שכתוב שהברכה שורה בדבר שלא מדוד ושלא ספור וכדומה והבנתי שיש לזה הקשר לתבואה אולי יש לזה הקשר גם לכסף במקרה שאדם יכול לספור?

ועוד שאלה במקרה שאדם קיבל פיצויים מסויימים ונתן מהם מעשר ולאחר שנה לפעמים רוצה לתת יותר מחומש ממשכורתו ורוצה להסתמך על זה שיכול להחשיב שנותן חומש מהפיצויים שנתן מהם מעשר

תשובה:

שלום וברכה

בודאי מותר לחשב ולספור כדי לדעת כמה לתת לצדקה, ושומר מצוה לא ידע דבר רע.

הנושא של המבזבז אל יבזבז יותר מחומש אמור על כללות הממון של האדם, לכן אם יש לאדם דירה כלים רכב וכו', מותר לו להוציא לצדקה עד חומש מכללות נכסיו, ולאו דוקא חומש מאותה הכנסה מסוימת שקיבל בחודש זה. כמו כן, אם יש עני מסויים הנזקק כרגע לפניו, מותר לתת לו אפילו כל ממונו, וכל הדין של לא יבזבז יותר מחומש אמור כשאין עני לפניו וסתם מפריש לצדקה, כך מבואר ברמב"ם בפי' המשניות בתחילת מסכת פאה.

כך שאתה יכול לתת לצדקה בשקט ותזכה בעזרת ה' לכל הישועות!

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. עוד שאלה כבוד הרב רציתי לשאול משהוא
    שמעתי בשיעור של רב מסויים באנטרנט שהיה מקרה שבו היה אדם שתמך באברך מכספי מעשר או משהוא ואז הפסיק מאחר שהיתה לו בעיה והאברך הזה אמר לו שזה נדר או משהוא כזה זה היה בשיעור של הרב איתן בגדדי באחד משיעוריו ואמר לו שיקלל אותו [את זה אני לא זוכר בטוח אבל יכול להיות]
    רציתי לשאול אם לפני כל פעם שאני נותן מעשר או משהוא אני אומר להורים האם זה מוריד מהרמה של מתן בסתר כי אני מפחד ממצב כזה בעיקרון יש אברך מסויים שיצא לי ללמוד איתו וברוך השם מידי פעם מביא אבל יש לי פחד שמצב כזה יקרה אז לפחות שיהיה משהוא אחראי שידע מזה

  2. השאלה אם סיפור להורים על מתן צדקה מוריד מערכה של הצדקה שאומרים שבסתר יותר עדיף ויש בזה יותר מעלה או שהעיקר של מתן בסתר זה בין האדם לנותן