לתרומות לחץ כאן

הורדת המתג כשהשעון שבת כבוי

שאלה:

שלום רב
האם בזמן שהשעון שבת מכובה, ניתן להדליק את מתג החשמל [לא מתג השעון שבת, אלא המתג הרגיל] כך שששבוןא העת שיפעל השעון שבת ממילא ידלק החשמל
אשמח מאד גם למקור
תודה

תשובה:

שלום וברכה

אסור לעשות שום שינוי שמקדים את ההפעלה או הכיבוי של המכשיר, בין הפעולה נעשית במתג בין אם היא נעשית בשעון, למשל, שכאשר השעון כבוי לכוין שעוד שעה ידלק. אבל יש שהתירו להמשיך מצב קיים, כלומר, כאשר השעון כבוי, לכבות את המתג [בשינוי מטעם מוקצה], או לשנות את הלחיצים של השעון שיוסיף להיות כבוי עוד שעות.

מקורות:

דעת האג”מ ביו”ד ח”ג סי’ מ”ז אות ד’ שאסור לערוך שום שנוי בשעון השבת, ולא ביאר את טעמו, וכן דעת הגרי”ש אלישיב, ועוד כמה פוסקים.

אמנם דעת הגרש”ז אוירבך שבמקרים הנ”ל אפשר להקל מעיקר הדין, וכפי שמבואר במנחת שלמה ח”ב סי’ כ”ג, ועיין בספר שמירת שבת כהלכתו פרק י”ג סעיף כ”ה – כ”ו שכתב שמותר לערוך שנויים במקרים הנ”ל, והוא מתיר בכל מקרה ולא הגביל את ההיתר רק למקום צורך, אמנם עיין בספק אורחות שבת ח”ג סי’ כ”ט ס”ק כ”ו שכתב שעל אף שהגרש”ז סבר שמעיקר הדין מותר, אמנם כשהיו שואלים אותו אנשים אם לעשות כך, היה מורה להם לא לערוך שינויים כאילו רק במקום צורך גדול כגון לצורך חולה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נראה לי ששאלתי לא הובנה.

    כוונתי למתג של האור [ולא של השעון שבת] דהיינו שהשעון מכוון להדלק ב9 לדוגמא, ובאחד החדרים כעת המצב מכובה כך שב9 שידלק האור בכל החדרים, לא ידלק אור בחדר זה. וכעת רצוני להדליק את המתג בחדר כך ששבוא העת שהשעון שבת ידליק את כל הבית, ידלק ממילא גם האור בחדר זה.

  2. הבנתי היטב את שאלתך, אבל אין כל הבדל היכן אתה מבצע את הפעולה, אם במתג או בשעון, בשני האופנים אתה מקדים את ההפעלה או יוצא הפעלה שלא היתה אמורה להיות וזה אסור.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל