פתיחת תנור עם חיישנים בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב החשוב
שתי שאלות לי לשאול אשר הם דומות
א. יש סוג תנור שיש לו צג עם המעלות על גביו וכל פתיחת דלת התנור משנה מיד את המספרים בצג האם מותר לפתוח את התנור בשבת על ידי ישראל ואם לאו האם מותר לפתוח על ידי גוי
ב. מה הדין סוג של תנור שיש נורה על גביו ובפתיחת הדלת תוך רגעים ספורים נדלקת הנורה האם מותר לפתוח את התנור בשבת על ידי ישראל ואם לאו האם מותר לפתוח על ידי גוי

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

א. ברור שאסור לפתוח תנור זה בשבת לא על ידי ישראל ולא על ידי גוי, עצם פעולת החיישנים וכיתוב המעלות הוא איסור גמור בשבת.

ב. אני מניח שגם הנורה הזו מודלקת מחמת חיישנים שפועלים שם כבר לכתחילה ברגע שפתחת את התנור, אינני יודע. עכ"פ כדאי לברר על תנור זה במשמרת השבת או במכון הטכנולוגי של הרב הלפרין, אולי יש התקן שבת שמתאים לו. לחילופין ניתן לחבר לו שעון שקע שמכבה אותו בזמן הארוחות ולפתוח אותו רק בזמן שהוא כבוי.