בצל שעבר עליו הלילה – כמה זמן בלילה?

שאלה:

חודש טוב ! וחג שמח !
כשאומרים שעבר עליו הלילה לדוגמא :
מים , בצל , שום , ביצה .
מתי נחשב ״שעבר״ עליו הלילה לדוגמא :
בצל שהשארתי 10 דקות לפני עלות השחר אחרי עלות השחר כבר נחשב שעבר עליו הלילה ? או שעה או דקה לפני ? או מחצות ?
מה טווח הזמן שמתחייב ב ״עבר עליו הלילה״ ?

תשובה:

שלום וברכה

בשו"ת דברי יציב ח"ב סי' טז אות ט הסתפק ממש בשאלה זו, וצידד לחלק בין אם קולפו לפני חצות הלילה או לאחריו שאז כבר אינם נאסרים, ומסקנתו לאסור רק כשלנו כל הלילה. אמנם נראה שאנשים רגילים להקפיד גם אם לנו עיקרו של הלילה, אבל לא מצאתי מקור מפורש לחומרא זו.