צדקה – עניי עירך

שאלה:

שלום
אני תורם צדקה אבל לא בעיר שבה אני מתגורר ולא שאני חס ושלום מדבר סרה בעירי פשוט אני לא מכיר מנגנון טוב אחר ממה שאני תורם כרגע האם אני עובר על איסור או שחלילה הצדקה לא שלמה ומועילה

תשובה:

שלום רב,

עניי עירך קודמים זו קדימה בצדקה, כלומר, ודאי שאם אתה נותן לעניים אחרים זה צדקה גמורה, אבל העדיפות היא לעניי עירך. אם אינך מכיר מנגנון של תרומות לעניים בעירך, ודאי אתה ראשי לתת צדקה למנגנון של עניים שאתה מכיר וסומך עליהם, בהקשר לזה כדאי לציין את דברי המנחת אלעזר (ח"ד סי' ח') שכתב שמדין עניי עירך קודמים יש להעדיף את העניים שהוא מכיר משום שזה הכוונה עניי עירך קודמים. (אמנם הוא כמובן מתייחס לעצם העניים ולא לאירגוני הצדקה).

בהצלחה