שיפוצים על ידי גוי ביום טוב

שאלה:

אדם קבע עם קבלן גוי לבצע שיפוצים בדירה חדשה שרכש בחו'ל ואינו גר בה עדיין. הסכם העבודה נקבע בקבלנות עד תאריך מסויים שיחול אחר סוכות.בתאריך זה הקבלן חייב לעזוב את אותה ארץ. לא חשבתי להודיע לקבלן שזה לא כולל עבודה בימים טובים , והוא טוען שאם הוא לא יעבוד בימים אלו אין סיכוי לסיים את העבודות היות והוא צריך לטוס בסוף הזמן שנקבע. האם מותר לו להמשיך בעבודות בימי החג ?

תשובה:

שלום רב

אינני יודע למצוא היתר מרווח לדבר כזה, בשו"ת מהרש"ג ח"א סי' יח אסר זאת אפילו במקום שיש הפסד כספי ניכר, כיון שהיהודי בעצם פשע בכך שלא התנה זאת מראש. אלא שנראה מדבריו שם שאין היהודי חייב אלא לתת פיצוי מבויים לקבלן, אבל אינו חייב לשלם את כל העבודה שלא בוצעה, לכן אם הקבלן דורש לקבל את כל שכרו גם אם לא יספיק לעשות, ואתה מוחה בו שלא יעבוד בחג והוא תובע בתוקף או לעשות או לקבל את כל שכרו, נראה שאין חיוב, ויש להודיע לסביבה שהוא קבלן ולא שכיר יום כדי למנוע בעיה של מראית העין.

הטוב ביותר למצוא איתו את הדרך לבודד פעולות מסוימות שאותן לא יעשה אלא ישאיר לאדם אחר ויוריד במחיר, וכך אולי תצאו ללא נזק.

בהצלחה רבה ושנה טובה!