ברכה על לחמניה מתוקה / צירוף אוכלי ירק לזימון

שאלה:

שלום רב
אם אני אוכל לחמניה מתוקה שלא לקינוח אבל פחות משיעור קביעת סעודה למשל לחמניה מתוקה קטנה יחסית עם שוקולד מה אני מברך?

אם 7 אכלו כזית לחם ו13 אכלו כזית ירק, כולם עונים לזימון בהזכרת השם? אם כן מדוע?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כאשר אוכלים לחמניה שברכתה מזונות, פחות משיעור קביעת סעודה, הברכה היא מזונות. על עצם הנדון מה מברכים על לחמניה מתוקה ראה כאן.

בשו"ע סי' קצז סעי' ב מבואר, שכאשר יש שבעה אנשים שאכלו פת, שהוא רוב הניכר מתוך עשרה, יכולים לצרף אליהם עוד שלושה שאכלו ירק, כיון שגם אכילה כזו מועילה בתור צירוף הואיל וכאמור הרוב המוחלט אכלו לחם. לגבי שנים שאכלו לחם אם מצרפים אחד שאכל ירק נחלקו השו"ע והרמ"א שם, ומנהג הספרדים שאינם מצטרפים. אגב בגינת ודרים כלל א סי' י חלק על דין זה וסבר שלכתחילה יש להקפיד שכל העשרה יאכלו לחם, אולם משאר פוסקים נראה שאף לכתחילה מועיל צירוף שלושה אוכלי ירק. לאחר שהצטרפו, חובת הזימון חלה על כולם, גם על אוכלי הירק, ואסור להם להפרד כדי שלא לבטל את הזימון.