שיער ארוך מסורק לצד – חציצה בתפילין

שאלה:

אדם שיש לו שיער קצת ארוך שמסדר את השיער לצד (שיער מהצד מגיע מתחת לתפילין של ראש)האם זה חציצה בתפילין ? מה להגיד לו אם כן?

תשובה:

שלום רב

בערוך השלחן בסי' כז סעי' יד אכן חילק באופן שהזכרת, שגם כאשר השיער אינו ארוך כל כך כדי שיחשב הוא עצמו חציצה [ראה משנה ברורה שם ס"ק טו] מכל מקום אם הוא מסובב באופן שאינו טבעי לצד לא שייך לומר בזה היינו רבותייהו, ואפשר שיש בכך חציצה. אם נוח לך להראות לו את זה זה אפשרי, אבל אין חיוב מחאה, שכן גם הערוך השלחן לא הכריע בזה בבירור, ובפתחי תשובה יו"ד סי' קצח הביא תשובת הקול אריה שדברים הבאים לנוי אינם חוצצים, וזאת על פי הכלל שכל לנאותו אינו חוצץ. אמנם להלכה כתב הכף החיים סי’ כז ס”ק יח בשם קשר גודל שיש להקפיד גם בדברים הבאים לנוי, כיון שבתפילין מקפידים אפילו על חציצה כל שהיא, ולא קיים כאן הכלל של מיעוט שאינו מקפיד וכו’, והוא הדין בזה [ראה משנה ברורה שם] לכן ודאי יש לחשוש, אבל אינני יודע אם צריך למחות כאשר זה כרוך באי נעימות.