ניתוק וחיבור מכשיר חשמל כבוי בשבת

שאלה:

שלום
יש פלטה המחוברת לשעון שבת שנמצא במצב כבוי.
האם מותר להוציא את התקע של הפלטה מהשעון ולחבר פלטה אחרת ?
תודה

תשובה:

שלום רב

יש בענין זה שתי חששות, האחת, איסור מוקצה, השקע דינו ככלי שמלאכתו לאיסור שאין בו תשמישי היתר, שדינו כמוקצה מחמת גופו ואסור לטלטלו בשבת אפילו לצורך גופו ומקומו, ואפילו להוציא בשינוי נחלקו הדעות אם מותר לטלטל, ראה חזון איש סי’ מז שאוסר, אמנם דעת המשנה ברורה סי’ שח ס”ק יג להתיר בשינוי וכן המנהג. לכן אם אפשר בשינוי מהבחינה הזו יש להקל.בעיה שניה אף היא קשורה לחידושו של החזון איש, החזון איש סבר שבהכנסת התקע והוצאתו יש מלאכה של בונה וסותר, כיון שהוא מעמיד כלי על מתכונתו, רבים חששו לדבריו אלו, הגר”ע יוסף כידוע דחה את דבריו, אבל בני פוסקי אשכנז דומה שכולם חששו לדבריו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני לא מבין הוא מוקצה מחמת גופו. קודם כל הוא קבוע בקיר ולא מטלטלים אותו(מילא קבל מאריך וגם הוא כלי שמלכתו לאיסור והייתי אומר אולי לצורך גופו שכן להתשמש) כל השאלה היא כאן לעניות דעתי דין בונה וסותר מה שחושש החזון איש זלה"ה.
    וגם לא הבנתי מה ענין פשט המנהג לענין איסורי שבת. אשמח מאוד לתגובה

  2. לא הבנתי למה אתה סבור שאין כאן בעיה של מוקצה, ומה הכוונה לא מטלטלים, הרי הוא מוציא מהשקע.
    ולא הבנתי מה כוונתך בשאלתך השניה, יש מחלוקת אם יש כאן חשש של בונה וסותר, השאלה איך מכריעים, בזה פשט המנהג לחשוש לחזון איש.