נתן לחבר טפיחה על השכם וההוא נבהל והפיל מכשיר סלולרי

תלמיד נתן טפיחה על כתף חבירו, כתוצאה מכך נפל הפלאפון מיד החבר ונשבר המסך, האם חייב בתשלום?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לכאורה לא.

הטפיחה על השכם – ככל הנראה – אינו גורם בהכרח להפיל את המכשיר ואם בעל המכשיר היה רוצה היה יכול להמשיך ולהחזיק חזק במכשיר על אף הטפיחה. אלא שהוא נבהל וריפה את ידו מהאחיזה במכשיר. על פי הלכה זה מוגדר כנזק בגרמא בלבד ואם אין כוונה להזיק פטורים אפילו לצאת ידי שמים.

מקורות:

בדומה למבעית את חבירו המבואר בסי' תכ סעיף לב, ואף ששם מבואר שאם עשה מעשה בידיים בגופו של הניזוק חייב, מכל מקום מדברי הרמ"ה בשיטה מקו' ב"ק דף צא ע"א נראה שכל הסברא שחייב הוא רק בגלל שאין הניזוק יכול להינצל מהמבעית, משמע שאם יכול להינצל המבעית פטור.