הוספת בקשות בתפילה

שלום לרבנים עם בשומע תפילה אני יכול לומר מלים שלי בקשות אז עם פתאום יש "יהא שמיה רבה" לענות? ואם לא מה שונה זה מזה? תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין מותר להוסיף בקשות בשומע תפילה, אף שהנהגת גדולי הדורות שלא לעשות זאת אלא לבקש באלוקי נצור לפני יהיו לרצון.

יש להבדיל בענין זה בין דברי שבח ורצון לגילוי כבוד ה' בעולם, לבקשות, בברכת שומע תפילה שענינה בקשה ניתן להוסיף בקשות נוספות כיון שזה מענין התפילה, אך לא ניתן להוסיף שבחים וכדומה. באופן כללי אין שבחים לא ניתן להוסיף כלל בתפילה, ויש גם הקפדה על כך, כמעשה הידוע בגמרא על אותו אמורא שאמר "העיזוז וכו'" וטענו כנגדו "סיימתינהו לכולהו שבחיה דמריא", כלומר, אם אתה בוחר להוסיף לבד אז למה דוקא שבח זה? וכי אין עוד שבחים לבורא עולם? ונמצא שבא לכבד והרי הוא מבזה.