שבעה טובי העיר בזמנינו

שלום לרבנים, רציתי לדעת מה נקרא היום שבעה טובי העיר?

תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

נבחרי הציבור בכנסת ובמועצה הם כעין שבעה טובי העיר. אם כי לא ממש ולא לכל דבר. שבעה טובי העיר היו מוסמכים להחליט בכל עניין ציבורי, מה שאין כן לנבחרי הציבור יש סמכויות קבועות מראש.

על פי הדין טובי העיר חייבים לומר את דעתם לשם שמים, מבלי לערב שיקולים אישיים פוליטיים או סקטוריים. יש סוברים שעניין זה מעכב ומאחר ובזמנינו לא מצויים נבחרי ציבור כאלו אין להחלטתם תוקף של טובי העיר.

מקורות:

אם טובי העיר ממונים על כל צורכי הציבור, יש צורך בשבעה. אם הם ממונים על עניינים מסוימים די גם בפחות משבעה. עיין משנה ברורה סי' קנג ס"ק כט. הקשר בין נבחרי הציבור לכנסת ולמועצה עם דין שבעה טובי העיר מוזכר רבות בשו"ת ציץ אליעזר. הדין שנבחרי הציבור חייבים לומר את דעתם לשם שמים, עיין רמ"א חו"מ סי' קסג סעיף א.