הכנת משקה עולש וחרובים בשבת

בס"ד
כבוד הרב שלום וברכה!
שאלי היא בנוגע להכנת משקה עולש וחרובים בשב"ק קודש.
מהו תהליך ההכנה, האם הם נחשבים כקלי הבישול או שאפשר להכינם בכלי שני.
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

אינני בקי בהכנת המשקה הזה ומה הוא מכיל, אולם באופן כללי ידוע שנחלקו הפוסקים, בכל דבר שלא ידוע לנו אם הוא קלי הבישול, אם ניתן לשים אותו בכלי שני. המשנה ברורה בסי' שיח ס"ק מב מחמיר בזה, ועל כן החמירו למשל שלא לתת פרוסת לימון בתה בשבת, ואילו החזון איש מתיר בסי' נב, למעט דברים שידועים לנו מחז"ל שהם קלי הבישול. חידוש נוסף כתב שם החזון איש, שאף שלדעתו קלי הבישול אסורים גם בכלי שלישי [שלא כדברי המשנה ברורה שמיקל בזה] לגבי דברים שלא מפורשים בגמרא, אף שמחמירים שהם מקלי הבישול, כמו פת לתוך מרק, הקל בכך. כך שלמעשה אין להכין את המשקה הזה אלא בכלי שלישי.