להשתתף בחתונה כאשר הקשר נוצר בגלל הלוואה

כבוד הרב שלום,
יש לנו שכנים בקצה אחר של השכונה. הם משפחה ברוכת ילדים של אברך. אשתו לא עובדת והם חיים בצימצום הנראה לעין.
אנחנו עוזרים להם כספית לפני החגים, אך ברור שאילו לא הינו עוזרים לא היה לנו שום קשר, כי הם בקשר רק עם משפחות רבנים ואברכים בלבד ולא העובדים ולומדים. אנחנו יודעים זאת בוודאות גמורה!
כרגע קבלנו הזמנה לחתונה של בת בכורה שלהם והאירוע בעיר רחוקה מאוד. האם נסיעה מחייבת למרות שההזמנה היא להחזיר כבוד עבור העזרה שלנו? ואז יש חשש לריבית דברים, כי אילו לא היינו עוזרים לא היינו מוזמנים בכלל.
האם מספיק לתת להם מתנה טובה ולאחל מזל טוב וזה מספיק?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אין עליכם חובה להשתתף בחתונה בעיר אחרת, אתם רשאים לנהוג בעניין הזה כרצונכם.

אין חשש ריבית דברים אם תגיעו לחתונה. וזאת משום שהנכם עוזרים למשפחה גם במתנות ולא רק בהלוואות וריבית לא שייכת אלא תמורת הלוואה. בנוסף לכך, אם ההלוואה יצרה קשר וכתוצאה מהקשר המשפחה מעוניינת שתשתתפו בחתונה, אין זה ריבית דברים, כיון שהם לא מטיבים בגלל ההלוואה אלא בגלל הקשר שנוצר מההלוואה. כל שכן, כאשר אדם המגיע לחתונה לעיר רחוקה מטיב יותר עם המחותנים, מאשר הם מטיבים איתו בכך שנותנים לו אוכל.