תביעת לשון הרע בהלכה

שלום רב,

במעמד חתימת חוזה קבלן בו ייצג עו"ד את הרוכשים מול מנהל מכירות של הפרויקט, מנהל הפרויקט יצא מהכלים התפרץ לעבר עורך הדין בצעקות וגירש אותו מהמקום.
כאשר העו"ד יצא, מנהל המכירות התחיל להכפיש את שמו מול לקוחותיו – הרוכשים – שנשארו בחדר, בקללות, שמות גנאי ועוד.

הרוכש הקליט הכל – ללא ידיעת מנהל המכירות.

חוק איסור לשון הרע מעניש כזאת התנהגות,וקובע פיצוי עליה לנפגע מלשון הרע.

מה הדין בהלכה? האם יש לזה התיחסות – למשל כחלק מדין בושת?

גם אם אין התיחסות מפורשת, האם תקנת הציבור אינה מחייבת להעניש כזאת התתנהגות, שלא יהיה כל אחד מכפיש את שמו הטוב של חברו – גם אם אין נזק בידיים?

בברכה,

תשובה:

שלום רב,

לא ניתן לתבוע נזקים שלא אירעו. כלומר, רק אם קרה נזק כתוצאה מהתנהגותו של האיש ניתן לתבוע (וגם אז לא בטוח שהתביעה תזכה..). דמי בושת נאמר בסיטואציה אחרת. אבל בכל מקרה בזמנינו לא ניתן לתבוע דמי בושת. התביעה היחידה שניתן לעשות במקרה זה, הוא לתבוע אותו לבית הדין שיספיק עם התנהגותו המבישה.