ברכת יוצר אור בנשים / האם חייבים להתפלל בהברה אשכנזית?

בסד
שלום
אני אשכנזיה חרדית. רציתי לדעת האם אני יכולה לברך את הברכות "יוצר אור ובורא חושך " " ברוך גאל ישראל" "ברוך מעריב ערבים " וכדומה בשם ומלכות ?
והאם להתפלל בהברה אשכנזית אם אני לא יודעת כיצד ?

תשובה:

שלום רב,

א. כן אשכנזיות יכולות בודאי לומר עם ברכה בשם ומלכות כמובן.

ב. את יכולה להתפלל בהבהרה שאת רגילה בה. גם אשתי (אשכנזיה) מתפלל בהבהרה שהיא הורגלה בה – עברית רגילה.

מקורות:

לגבי ברכות קריאת שמע, אשכנזיות אומרות בברכה, לגבי ספרדיות נחלקו הדעות:.בשו”ת יביע אומר (ח”ט סי’ יא) הביא הגר”ע יוסף זצ”ל מכתב שכתב לו הגרש”ז אוירבך בענין, ולדעתו גם לדעת הבית יוסף הן רשאיות לברך ברכות קריאת שמע. אולם הגר”ע יוסף שם בתשובה האריך לענות לו כי לדעת הבית יוסף אינן רשאיות לברך. יתר על כן כתב שם, שאפשר שגם נשים אשכנזיות אינן יכולות לומר ברכות אלו, שכן, לשיטת הב”ח, לדעת הסוברים שנשים אינן חייבות במצות הבדלה, הן אינן יכולות לקיים זאת מרצונן, לפי שכל הכלל שנשים יכולות לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא אינו אמור אלא במצוה הנעשית על ידי מעשה, שכיון שמקיימות את המצווה רשאיות הן לברך עליה. אולם מצוה שכל ענינה אמירת הברכה עצמה, לא ניתן לקיימה שלא בתורת חיוב. ולכן, אף על פי שהמגן אברהם חלק עליו שם לענין הבדלה, ולא נתקבלה שיטתו שם משום שחששו לדעת הסוברים שנשים מחוייבות במצות הבדלה, כאן שאין ספק בכך שנשים פטורות מברכות אלו, אין טעם להחמיר ולאומרן, ולבוא על ידי כך לספק ברכה לבטלה לדעת הב”ח. אכן, בס’ אור לציון (ח”א סי’ ו’) הכריע להלכה כדעת הגרש”ז אוירבך.