איך מגדירים מהו גנאי על האדם בלשון הרע?

שלום כבוד הרב
הייתי אמור להיפגש היום עם מישהי לצורך היכרות
והיא דחתה את זה כי לא יכולה בסוף היום
אמרתי לחבר שלי שמ-13:00 אני כבר לא אהיה זמין
האם זה יהיה לשון הרע עליה אם אומר שהיא דחתה את זה? (אולי היא אשתי לעתיד)
ובכלל, איך מוגדר לשון הרע, אם זה גנאי אם בעיני רוב העם זה דבר גנאי? או לפי האדם שמספרים לו? או לפי מה שאני חושב האם זה גנאי מבחינתי או לא. ואם אני אני אמביוולנטי, מצד אחד אני מוחל על כבודי ואפילו ברוך ה' שהיא דחתה כי עדיף כך כי אני כנראה אהיה עמוס היום, אבל אולי איזה שבריר ממני חושב שזה גנאי

תודה רבה ויום נעים בעזרת ה'

תשובה:

שלום רב

החפץ חיים מבאר בכמה מקומות בספרו, שכאשר מדובר בגנאי של ממש בכל מקרה אסור לספר, אף שאין כוונת המספר לגנות את חברו. אולם כאשר מדובר בדבר שתלוי בהסתכלות וכל אדם רואה את הדברים אחרת, אם אין כוונתך לגנאי אין בכך איסור. ומכל מקום נראה שלא כך משנה מה אתה מרגיש בענין, אם הסיפור הוא סתמי שלא במטרה לגנות והוא אינו מתפרש גם בהכרח כגנאי אין בזה איסור. אישית אני חושב שבמקרה זה באמת אין כל גנאי, טבעי שאדם נאלץ מסיבה זו או אחרת לדחות פגישה, ואין בכך כדי להעיד חלילה על משהו פגום בהתנהגות

בהצלחה רבה!