למה אומרים רבי חנניה בן עקשיא לפני קדיש דרבנן

בס"ד
אני נוהג לומר הלכות לציבור לפני מנחה
האם טוב אני עושה שאני מוסיף רבי חנניה וקדיש על ישראל ?מה המקור ?

תשובה:

שלום רב,

קדיש לאחר סיום הלימוד כבר מוזכר בגמרא. אלא שהקדיש הזה אומרים רק כאשר כל העשרה ישבו ולמדו וסיימו ועל כך אומרים קדיש. ראה במגן אברהם (סי' סט ס"ק ד'): "כתוב בל"ח ה"ה בלימוד אפי' ב' וג' לומדים אומרים קדיש כשיש שם י' עכ"ל דאם לא היו שם י' בשעת הלימוד אף על פי שבאו אח"כ לבית הכנסת אין אומרים קדיש". לכן אומרים חנניה בן עקשיא וכו' כדי שכולם ישמעו את המשנה הזו, ולאחריו יכולים לומר קדיש, ראה משנה ברורה (סי' רלד סק"ה): "וא"כ בעינן שיהיו עשרה בביהמ"ד בעת הלימוד. מיהו אפשר ללמוד משנה אחת וכיוצא בזה אחר שהתאספו עשרה אנשים ולומר קדיש".

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. יש מדרש שמספר שרבי חנניה לא היו לו בנים והקב״ה אמר לו שאחרי כל לימוד לפני הקדיש יאמרו את אמרתו כדי שהקדיש יהיה לעילוי נשמתו