האם מותר להתפרנס מהצדקה

שלום וברכה. חבר שלי מתפרנס מנגינה ברחוב. הוא סיפר לי שיש בזה פרנסה טובה וביקש שאבוא לנגן אתו. (אפילו שמתחלקים בשלל והוא לוקח חצי לעצמו, זה קל לו יותר ) . אני מרגיש מבוכה מסויימת בליהנות מכסף שאנשים נותנים כי זה נראה לי כמו קבצנות. למרות שבאירופה נהוג לראות מופעי רחוב מאוד איכותיים, ושם זה נחשב כאמנות רחוב. אם מישהו זורק מטבע כי הוא חושב שאנחנו נזקקים זו לא גניבת דעת? נניח שהנותן מרחם עלינו ומתאמץ לתת בעין יפה, ואחר כך הוא רואה שאני נוסע ברכב חדיש וכו.. האם יש לו טענה מן הדין אלי? תודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

בשום אופן אל תשתתף בזה. אני לא יודע איך זה מוגדר באירופה, כאןם בארץ זה מוגדר כצדקה. ולכן בודאי שאסור לך לקחת. מי שזורק מטבע וכד' בודאי מתכוון לצדקה. ראוי להזכיר את דברי חז"ל שנפסקו גם ברמב"ם (הלכות מתנות עניים פרק י' הלכה יט) וכן בשולחן ערוך (יורה דעה הלכות צדקה סימן רנה סעיף ב): "כל מי שאינו צריך ליטול מהצדקה ומרמה העם ונוטל, אינו מת עד שיצטרך לבריות".