גבולות עולי מצרים לענין דיני השמיטה

שלום,

האם ניתן לאכול ירקות עלים מתוצרת חסלט תחת השם אוצר הארץ? כתוב על האריזה שזה מיוצר בחממות בגבול עולי מצרים.

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

כשרות אוצר הארץ הם תחת פיקוחו של הרב יעקב אריאל, הם נמנעים מלהזדקק להיתר מכירה ושומרים שמיטה לחומרא, אך נמנעים מלקנות סחורה מגויים מטעמים אידיאולגים. על דיני השביעית בגבולות עולי מצרים, כתב הרמב"ם: בהלכות שמיטה (פרק ד'הלכה כו-כט): אין שביעית נוהגת אלא בארץ שנאמר, כי תבואו אל הארץ, וכל שהחזיקו בו עולי בבל עד כזיב אסור בעבודה, וכל הספיחין הצומחים בו אסורים באכילה, וכל שלא החזיקו בו אלא עולי מצרים בלבד, שהוא מכזיב ועד הנהר ועד אמנה, אף על פי שהוא אסור בעבודה בשביעית, הספיחין שצומחים בו מותרים באכילה. ומהנהר ואמנה והלאה מותר בעבודה בשביעית. ע"ש. וראה בשו"ת מהרי"ט חלק א' (סימן מז), ובספר פאת השלחן (פרק כג, כה) ובספר שבת הארץ (עמוד 450), ובחזון איש (סימן ג' אות כא, וסימן כו אות ד'), ובמעדני ארץ (סימן ח' אות ה', ובתרומות פרק א' הלכה ה' אות ב'), ובקהלות יעקב על שביעית (סימן יד, ד'), ובספר אור לציון (שביעית פרק ו'), ובשו"ת חלקת השדה חלק ב' (חלק גבולות הארץ סימנים ג-ה). שהאריכו בכל זה. ע"ש.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בכוונה נמנעתי מלכתוב מסקנות, כיון שאת הנושא של עולי מצרים אני אמנם יודע וזה בסדר, אבל אינני מכיר את רמת ההקפדה של מערכת הכשרות הזו ולכן אני באופן אישי לא יודע להמליץ, כדאי להפנות שאלה לרב זריצקי כאן באתר.