אופן עטיפת הטלית / אונן ואבל / ברכה על דבר שלם

שלום לכבוד הרב,
רציתי לשאול כמה שאלות.
1) למה מעבירים בעטיפת ציצית , את צד ימין לשמאל ואחר כך
גם את שמאל לשמאל?
2) מה ההבדל בין אונן לאבל? ולמה אבל לא מניח תפילין?
3) שאוכלים מאכל כלשהו, למה צריך לברך על מאכל שלם ולא חתוך או שבור?
למשל בורקס או קרואסון, אני צריך לברך עליו שלם ולא לחתוך נגיד חצי ממנו ואז לברך.

תשובה:

שלום רב

1. שני ענינים יש כאן, ראשית עטיפה בציצית צריכה להיות כעטיפת הישמעאלים, כך היא צורת לבישת הבגד כמבואר בראשונים והובאו בבית יוסף בסי' ח, וכך מבואר באר"י ז"ל על פי סוד שיש בכך חשיבות רבה לענין תיקון הציצית שמבריח יצר הרע וכו', ראה כף החיים שם. מה שעושים זאת לצד שמאל דוקא, הוא כדי להכניע יצר הרע שהוא מרומז בצד שמאל, ראה בהרחבה בשו"ת הרדב"ז ח"ג סי' אלף תקע"א. אך יש נוהגים, שהואיל ודרך לבישת הבגד באופן רגיל הוא ששני ציציות לפניו ושתים לאחריו, לעשות באופן שהזכרת,] ראשית להעביר שתים אחורה ואחר כך עוד שתים, וכ"כ בבן איש חי, שישליך שתים לאחריו וישהה כדי הילוך ד' אמות ואחר כך ישלים פעולתו בשתים האחרות כדי לחבר הציציות יחד אחת אל אחת.

2. אונן זוהי האבלות בשלב שלפני הקבורה, אז האבל אסור באכילת בשר ויין, ופטור ממצוות עשה וחייב רק בלא תעשה, יש בכך כמובן פרטים רבים מי נקרא אונן ומי לא, אבל זהו הכלל הבסיסי.

3. הברכה על מאכל שלם היא משום חשיבות הברכה, שכאשר היא נאמרת על דבר שלם זה נעשה באופן מכובד יותר, ראה פרטי דין זה בשו"ע בסי' קסח.

בהצלחה