טעויות בברכות הנהנין

שלום, האם ברכת המוציא / מזונות פוטרת את כל המאכלים.
האם אדמה יפטור בדיעבד מזונות -המוציא, שהרי יוצא מהאדמה (ומקביל בלשון למוציא מן הארץ..')?
מתי מברכם כיום 'בורא שמן ערב' ? (האם דווקא על שמנים /פירות המיוחדים ארץ ישראל. על מה חוץ משמן אפרסמון דאז מברכים בורא שמן ערב? תודה וישר כח

תשובה:

שלום רב

ברכת המוציא מיוחדת לפת, ואם בירך ברכה זו על שאר מאכלים הם אינם נפטרים בברכה זו. אולם ברכת מזונות מועילה על כל המאכלים למעט מים ומלח שאינם זנים את הגוף. לגבי ברכת אדמה נחלקו הדעות, ולכן, אם הדבר נעשה, ספק ברכות להקל ואין לברך שוב.

בסידור מנחת ירושלים כתב ששמן אפרסמון הוא המין הנקרא באלס"ם, אינני יודע מהו ומי מכיר אותו.

מקורות:

על כך שברכת מזונות פוטרת את כל המאכלים, ראה חיי אדם כלל נח סעי' ג, על פי הגמרא בערובין כו, והובא להלכה בביאור הלכה בסי' קסז. אמנם בערוך השלחן חולק, וסובר שאינה מועילה, ולכן לכתחילה יטעם רק מעט מהמאכל ויעשה שינוי מקום כדי שיתחייב בברכה פעם נוספת, ראה אגרות משה ח"ד סי' מ.

על ברכת בורא פרי אדמה ראה שערי תשובה שם שנחלקו בזה הראשונים.