האם קטן יכול להוציא קטנים בקידוש והבדלה

האם ילד (בן 11) יכול לעשות לעצמו הבדלה וקידוש, והאם יכול להוציא ילדים קטנים ממנו

תשובה:

שלום רב,

לעצמו ודאי הוא יכול לעשות. אולם להוציא קטנים אחרים, יש מחלוקת בזה וראה במקורות.

מקורות:

לדעת הסוברים כי קטן הוא מחוייב מדרבנן (מדין חינוך) ודאי שהוא יכול להוציא אחרים שהם מחוייבים כמהו. וכך נראה גם מדברי המשנה ברורה (סי' רעא ס"ק ב' ג'). אולם לדעת הסוברים כי מצוות חינוך היא רק על האב, ואילו הבן אינו מחוייב בכלום, לכאורה יש מקום לדון האם קטן יכול להוציא קטן אחר. ובחקרי לב (ח"א סי' מה) הביא בשם הפרי חדש שקטן אינו יכול להוציא קטנים אחרים. ואילו החקרי לב שם חולק עליו.