עשיית מלאכה לצורך חולה במוצאי שבת לפני הבדלה

בס"ד
במצב שבו השבת יצאה, ואתה מקפיד בדרך כלל לא לעשות מלאכה עד לאחר הבדלה, אבל אתה מצאת את עצמך במצב לא צפוי, כשאתה עם אדם חסר ישע במקום שאי אפשר לומר בו 'ברוך המבדיל' (כמו שירותים) ועליך לעשות מלאכה. אפשר אולי לשטוף ידיים ולצאת ולומר את הברכה ולהכנס אבל זה יטנף אותו ויגרום לו לאי נוחות, למרות שלא בהכרח נוראית אבל עם זאת אם לא הכרחית אז עדיף שלא.
האם במצב כזה נכון לעשות את המלאכה ולצאת איתו מהשירותים ואז להתפלל ערבית ולהבדיל
או שמא היה נכון יותר לעשות משהו אחר?
תודה

תשובה:

שלום רב

איסור עשיית מלאכה לפני הבדלה אינו אלא גזירת חכמים, ומסתבר שאדם כזה מוגדר כחולה שאין בו סכנה שמותר בשעת הצורך כשאי אפשר באופן אחר לעשות עבורו מלאכה דרבנן בשבת, לכתחילה בשינוי, ואם אי אפשר יש להקל אפילו בעשייה כדרכה.

מקורות:

ראה חיי אדם כלל סט סעי' יב. יש שפקפקו אם דבריו מוסכמים להלכה, ראה ארחות שבת ח"ב עמ' רעא בהרחבה, אולם כאן שמדובר כבר במוצאי שבת ובאיסור קל של גזירה שמא ישכח להבדיל, יש לסמוך בודאי. כמובן שלכתחילה יש לומר קודם ברוך המבדיל.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אשמח לקבל מקורות לדין זה שאתה אומר. על שבת שלום ידועים לי דברי רבי עקיבא איגר אבל שבוע טוב אין משמעותו הבדלה בדוקא ולא ידוע לי אם מועיל.