חיוב הבדלה לנשים

שאלה:

שלום, אני אישה גרושה שחיה לבד. לצערי הרב אני הרבה שבתות לבד בבית, ובמוצאי שבת אני מחפשת הבדלה אצל השכנים. יש לי הרגשה שזה לא כל כך מתאים להם. האם אני יכולה לעשות הבדלה בעצמי? תודה.

תשובה:

שלום רב,

בדיעבד, אם לא נעים לך לבקש מהשכנים יש לסמוך על כך שהעיקר להלכה הוא שאשה יכולה לעשות לעצמה הבדלה אם בעלה אינו נמצא בבית או אשה שאין לה בעל. בפרט שלא נעים לה לשמוע הבדלה משכנים. ונחלקו האחרונים אם יכולה לברך גם בורא מאורי האש על הנר.

מקורות:

ראה שו”ע או”ח סי’ רצו סעי’ ח’ וברמ”א שם. וכתב המשנה ברורה שלעצמה היא יכולה לעשות הבדלה. וראה שם בביאור הלכה לגבי ברכת הנר שלדעתו לדעת כולם אינה מחוייבת בכך ולכן שלא תברך. אולם הרבה אחרונים כתבו שהיא יכולה לברך גם על הנר ראה בקצוה”ש סי’ צו סק”ב, שו”ת ציץ אליעזר חי”ד סי’ מד בשם הרבה פוסקים שהיא יכולה לברך כמו בכל מצוות עשה שהזמן גרמא שיכולות לברך. וראה עוד בשו”ת יביע אומר חלק ד’ או”ח סי’ כג-כד, ובשו”ת יחוה דעת ח”ד סי’ כז.