האם אשה חייבת לחזר על הפתחים לצורך הדלקת נר חנוכה?

בס"ד
שיטת הרמב"ם (פ"ד מהל' חנוכה הי"ב) : דעני צריך לחזר על הפתחים
כדי שיוכל להדליק נרות חנוכה".והובא להלכה בשו"ע. (סי' תרע"א א).

ויש להסתפק מה הדין באישה המדליקה לעצמה ואין לה כסף עבור
ההדלקה, האם תצטרך לחזר על הפתחים, ?
וצדדי הספק הם:
דמחד גיסא נשים חייבות בהדלקת נר חנוכה כאנשים, ומאידך גיסא היות ואין דרך
אישה לחזר על הפתחים כיון שמתביישת בכך, (עי' קדושין כב. וברש"י
שם ד"ה לאהדורי) האם אפשר שלא יחייבו אותה בזה והיא תהא פטורה מההדלקה?

תשובה:

שלום רב

לא מצאתי מקור ברור, אולם נראה פשוט שאשה אינה חייבת לחזר על הפתחים לקיום מצוה זו כיון שבושה גדולה היא בשבילה, וקצת סמך לדבר, שכן ידועים דברי החתם סופר שהטעם למנהג הנשים שאינן מדליקות נרות בפני עצמן וסומכות על נרו של האב או בעל הבית כדין נר איש וביתו, כיון שכל כבודה בת מלך פנימה, וכשם שהפקיעו מהאשה דין מהדרין משום גרם בזיון קל כזה לצאת לחוץ ולהדליק, כל שכן שלא חייבוה לחזר על הפתחים אף לצורך קיום עיקר המצוה, שהרי בדרך כלל אין חיוב לקיים מצוה כשאין לו מעות, וחומרא מיוחדת היא משום פירסומא ניסא, ומסתבר שבנשים העמידו הדין על עיקרו. בפרט שחיוב נשים שהוא משום שאף הן היו באותו הנס קל מעט מהאנשים והן טפלו להם, כמבואר בתוס' בפרק ערבי פסחים. ראיה ודאי אין כאן ומכל מקום קצת סמך יש.