נר חנוכה על פתח המרפסת או המעקה?

בס"ד
שלום לכבוד הרב,
ידועה ההלכה שבחנוכה צריך להדליק את נר בפתח הבית ואם יש לו חצר מדליק בפתח החצר הפונה לרשות הרבים, לפרסומי ניסא. במקרה שאדם גר בקומה גבוה ויש לו מרפסת הפונה לרשות הרבים, האם צריך לשים את החנוכייה בפתח המרפסת (בטפח השמאלי) או שלפי הסברא הישירה על הגדר בסוף המרפסת שהעוברים ושבים יראו את החנוכייה. אם הרב יוכל לכתוב מקורות לדבריו אודה לו מאד. תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום רב

לכתחילה יש להדליק בפתח המרפסת ולא על אדן החלון. וכך אני עושה בביתי.

מקורות:

ראה חוט שני להגר"נ קרליץ חנוכה עמ' שח שבעל הקהילות יעקב התיר להדליק על מעקה המרפסת משום שסבר שאף המרפסת היא חלק מהבית ואם כן דין המעקה כחלון, ומכל מקום אם פתח המרפסת נראה לעוברים ושבים עדיף שם כדי שיקיים את הענין שנר חנוכה בשמאל והמזוזה בימין ונמצא מוקף במצוות. כמו כן יש שפקפקו וסברו שמרפסת דינה כצר, וכיון שבחצרות שלנו יש ספק אם דינם כחצרות של ימי חז"ל שהיו משתמשים בהן לדיורין של ממש,, אולי יש להחמיר שאינה חלק מהבית, וראה שו"ת אבני ישפה ח"ז סי' צה בשם הגרי"ש אלישיב שכך הכריע לעשות.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. יתכן. אבל אם יש אפילו מעט עוברים ושבים עדיף הפתח, כמו כן אם יש חלון אחר בבית הנאה לחוץ הוא עדיףך על המעקה שיש בו מעט פיקפוקים כאמור.

  2. מרפסת סגורה דינה כאחד מחדרי הבית, ויש להדליק בחלון ולא בפתח, אבל אם היא רק מקורה ללא קירות דינה כמרפסת פתוחה.

  3. הציון לאבני ישפה הוא טעות וצ"ל סי' צא
    ומכ"מ לא נתבררה שם נקודה זו שמרפסת דינה כחצר בשם הגריש"א, אלא שאין מעלה של פתח אלא בפתח כניסה מבחוץ.